Coaching for ledere – hvorfor og hvordan?

Kan du som leder nikke ja til følgende ønsker? At blive mere bevidst om egne og andres handlemønstre? At stå stærkere og bringe dine gode egenskaber mere i spil? At forstå dine medarbejdere, så du kan lede dem mere effektivt? Så er ledercoaching måske noget for dig.

I ordet ”leder” gemmer der sig et væld af discipliner, hvoraf nogle med garanti vil falde dig lettere end andre. Brænder du for at udvikle strategien og omsætte den til realitet? For at booste bundlinjen? Eller for at få det bedste frem i dine medarbejdere? Reelt skal du jo sørge for alle tre dele, og det kræver en bevidst indsats at sikre, at du ikke kommer til at fokusere (for meget) på de opgaver, der falder dig let og underprioritere dem, der volder dig kvaler.

Samtidig kan de opgaver, du brænder for, sagtens føles mere overvældende, end hvad godt er. Hvis du tvivler på, om du har tilstrækkeligt overblik, det rette fokus eller det nødvendige greb om opgaven, vil det altid skinne igennem. Og en stærk, selvsikker leder er alt andet lige den bedste grobund for gode resultater.

Men hvordan sikrer du så, at du griber din rolle an på en måde, som er bedst for virksomheden og medarbejderne og samtidig er et match med dig som person? Det gør du ved at gå sagligt til værks samtidig med, at du sørger for at ruste dig personligt til opgaverne. Og her kan coaching være gavnligt for dig.

Hvorfor coaching?

Fremdrift. Udvikling. Fokus. Resultater. Det er kodeord for coaching. En coachsamtale er en dialog, hvor du bliver helt skarp på dit mål, dine udfordringer og mulige løsninger. Fokus er hele tiden på dine ressourcer og på, hvordan du bedst bringer det i spil, der er brug for.

Ofte spænder vi ben for os selv ved at være for frembusende, for skråsikre, for pleasende eller for usikre – for blot at nævne nogle eksempler. Coaching sikrer, at du bliver bevidst om, hvordan du gerne vil agere som leder, hvilke pejlemærker der er vigtige for dig og hvordan du omsætter dem til praksis. Samtidig får du ryddet de sten af vejen, som blokerer for dig i form af hæmmende overbevisninger, indgroede vaner, en forestilling om hvordan du bør være eller noget helt fjerde.

Hvad kan coaching?

Hvor er det så, coaching kan gøre en forskel for dig som leder? Det kan det for eksempel, hvis du ville have gavn af at:

  • Blive helt skarp på dit overordnede mål
  • Få overblik over, hvilke forhindringer du skal have ryddet af vejen
  • Få udformet en konkret handleplan
  • Kende dine værdier og bruge dem som pejlemærker
  • Få overblik over hvor du har udviklingspotentiale som leder
  • Kommunikere mere tydeligt og sikkert med dine medarbejdere
  • Bruge input fra dine kolleger til at lede dem på den mest hensigtsmæssige måde
  • Forbedre din work/life balance, så du altid er mest muligt nærværende

Hvordan fungerer ledercoaching?

Ledercoaching kan gribes an på flere måder, og et forløb hos en coach bør altid tage udgangspunkt i, hvor du er lige nu og hvor du har mest brug for at flytte dig – enten praktisk eller mentalt.

Typisk vil der være en indledende session, hvor du skitserer dine overordnede mål og hvad der står i vejen for, at du kan nå derhen. Derefter vil vi dykke dybere ned i detaljerne omkring både målet men især forhindringerne, hvad enten de er af eksempelvis praktisk, organisatorisk, relationel eller personlig karakter.

Undervejs i et coachingforløb vil i typisk komme omkring dine værdier, dine behov, dine kvaliteter og dine ressourcer. Alt sammen for at føre tingene i den retning, du ønsker, og som samtidig er rigtig for dig.

Skal medarbejderne involveres? Ikke nødvendigvis. Det afhænger både af situationen og af, hvad du er tilpas med. Det kan være ekstremt værdifuldt med et indblik i, hvordan dine kolleger oplever hverdagen fra den anden side af bordet. Her kan jeg som coach tale med udvalgte medarbejdere for at lave en temperaturmåling. Hensigten er at indsamle konkret viden, som du kan bruge til at nuancere dit coachingforløb. Men vi kan også sagtens køre det som et rent 1:1-forløb, hvor vi tager udgangspunkt i din aktuelle situation.

Recent Posts

Kontakt mig

Interesseret i at vide mere?

Ring og få en uforpligtende snak på

40 44 35 22