Udvikling af ledere

Lederudvikling

Som leder er det vigtigt at huske at have fokus på sin egen udvikling og trivsel. På den måde sikrer du, at du kan fastholde din motivation, bevare din energi og få succes med det, du gerne vil udrette og opnå i dit lederskab.

Lederudvikling kan ske på mange måder. Men uanset om du vælger et kursus, en netværksgruppe, et coachingforløb eller noget helt fjerde, bør forløbet tage udgangspunkt i, hvad du har brug for at fokusere på.

Derfor anbefaler jeg altid skræddersyede forløb til lederudvikling.

Individuel lederudvikling

Når jeg har ledere i udviklingsforløb, kigger jeg altid på, hvor skoen trykker mest hos dem. For inden vi kan begynde at udvikle os positivt, er vi nødt til at komme af med de sten, vi går rundt med i skoen.

Samtidig har du som leder typisk en idé om, hvor dit udviklingspotentiale er. Savner du at kunne prioritere mere strategisk, uddelegere mere, være mere visionær eller noget helt fjerde? Så er det dér, vi lægger fokus i dit udviklingsforløb.

Lederudvikling gennem coaching

Meget ofte har vi mennesker nogle adfærdsmønstre, vaner eller hæmmende overbevisninger, som spænder ben for os. Ved at få dem håndteret, kan du pludselig i langt højere grad stå stærkt som leder, kommunikere mere vellykket, motivere dine medarbejdere og komme i mål med dine visioner.

Igennem forløbet får vi afdækket, hvor du kan bruge dine personlige styrker til at være den bedst mulige leder – og hvor du omvendt har lyst til at ændre din adfærd i en mere strategisk retning.

Det er nemlig som regel nogle meget oftest indgroede vaner og et fastlåst mindset, der ender med at bremse din fremgang, mindske din arbejdsglæde, tære på din energi og stjæle dit fokus. Heldigvis er det relativt nemt at bryde den onde cirkel gennem coaching og små, trygge skridt i den ønskede retning.

Emner i din lederudvikling

Er du ny leder, vil du typisk have brug for at drøfte emner som personligt lederskab, tydelig kommunikation, uddelegering og lignende. Det kan være rart med en fortrolig sparringspartner, som kender erhvervslivet, lederrollen og de udfordringer der følger med. Usikkerhed er ofte en fast følgesvend, når man er leder, men gennem coaching kan du lære at stå trygt og godt forankret i din værdier, visioner og gode vaner som leder.

Også de mere erfarne ledere kan vakle og opleve behov for en varm hånd i ryggen og en kvalificeret sparringspartner, som samtidig kan flytte dem på de områder, hvor de sidder fast. Det kan for eksempel være ved at belyse emner som arbejdsglæde, motivation, karrierevej, værdier, behov og egen trivsel som leder.

Som klient hos mig er det altid dig, der sætter agendaen. Udgangspunktet er for vores forløb er det, som du oplever et behov for at ændre på. Samtidig byder jeg naturligvis meget gerne ind med mine observationer og mit perspektiv på, hvad du med fordel kan arbejde på af vaner og mønstre.

Vil du se, hvad andre synes om coaching? Så kan du læse mine kundeudtalelser her og læse cases lige her.

Udvikling af hele ledergruppen

Lederudvikling kan også fokusere på den samlede stab af ledere. Det vil ofte give god mening at udvikle hele ledergruppen samtidig. Her vil det typisk give allerstørst udbytte at udvikle ledelsen både som team og som individer med teamcoaching og individuel coaching,

Målet er at skabe fælles fodslag. Det er afgørende for jeres fremtidige samarbejde, at I mærker, I står stærkt som samlet gruppe. Det er centralt, at I formulerer fælles mål, som I føler enighed og ejerskab omkring. Det er fundamentet for, at I kan være tydelige som ledere, skabe konsensus i organisationen og reelt føre virksomhedens mål ud i livet.

Udvikling af jeres ledergruppe handler også om at opnå en forståelse og en respekt for hinandens faglighed, behov og værdier. I er nødt til at kende hinandens virkelighed for at kunne forstå, acceptere og respektere den. Netop den indsigt giver en helt ny og langt mere konstruktiv baggrund for jeres samarbejde.

Lederudvikling af jer som samlet gruppe handler i høj grad om at få skabt ejerskab om såvel mål som den proces, der skal føre jer i den rigtige retning. I vil indse, at I er medspillere, ikke modspillere. Og at I kan trække på hinanden frem for at køre sololøb. Resultatet er færre interne magtkampe, mindre frustration og langt mere flow i jeres processer, dialoger og udvikling af virksomheden.

Udvikling af mellemledere

Mellemledere er et afgørende led i virksomhedens succes. Mellemlederne skal formidle ledelsens beslutninger, motivere medarbejderne og sikre deres trivsel. Men mellemlederens rolle er ofte vanskelig, netop fordi han langt hen ad vejen skal stå på mål for beslutninger, der ikke er hans egne. Og han har heller ikke har mandat til at give sine medarbejdere, hvad de ønsker, før han har vendt det med topledelsen.

Der kan også være krav eller forventninger fra topledelsens side om, at mellemlederen skal forvalte sin lederrolle på en måde, som kolliderer med hans personlighed, værdier eller eget fokus. Det giver grus i maskineriet, og det er I nødt til at adressere og tage hånd om, før mellemlederen reelt kan videreføre jeres vision ud i organisationen.

Lederen der ikke brænder for ledelse

Mange ledere brænder for deres faglighed og er passionerede inden for deres felt. Men for nogle er selve personaleledelsen et nødvendigt onde eller noget, som bare følger med, men som ikke har deres særlige fokus eller interesse.

Det kan somme tider mirakuløst fungere alligevel, men meget ofte vil det skinne igennem, at lederen ikke brænder for ledelse. Medarbejderne oplever, at de forstyrrer lederen, når de henvender sig, og til sidst holder de op, fordi deres input eller behov ikke bliver taget seriøst. Det ender i værste fald med demotiverede medarbejdere, brok, sygemeldinger og opsigelser.

Her er det så givtigt at få lederen til at indse, at hans medarbejdere vil det samme som ham, nemlig virksomhedens bedste. Men den indsigt skal mærkes og forstås indefra, før den virkelig får lederen til at ændre adfærd. Her er coaching et stærkt værktøj, fordi det fokuserer på mål, indre motivation og adfærdsændring.

Anne Back
Anne Back
40 44 35 22
anne@anneback.dk