Vores team skal ikke coaches!

Der er snart lige så mange opfattelser af, hvad coaching er og kan, som der er mennesker. Og ikke alle opfattelserne er positive. Men mange af dem beror desværre på misforståelser. Jeg møder temmelig ofte nogle synspunkter, der afslører, at min samtalepartner faktisk ikke kender til coaching – i hvert fald ikke den slags, som jeg udøver – men at de alligevel afviser det blankt.

”Jeg er ikke i tvivl om, at du er virkelig dygtig til det du laver. Og det er helt sikkert relevant for rigtigt mange. Bare ikke for os. Vores team har ikke brug for coaching. De har brug for at blive udviklet som gruppe. Brug for at samarbejde bedre. Og brug for at lære hinanden bedre at kende rent fagligt.”

Den udtalelse er jeg efterhånden blevet mødt med en hel del gange. Og jeg trækker på smilebåndet hver gang, for hvis der er noget, som coaching virkelig kan, så er det at udvikle, styrke teamwork og højne kendskabsgraden i et team eller en afdeling. Så et eller andet sted er kæden jo hoppet af.

Coaching deler Skandinavien i to

Men hvorfor er det, at så relativt mange afviser idéen om coaching i deres team? Hvad er det for en myte, der florerer? Hvad er det folk, fejlagtigt tror, at coaching er? For at finde svaret skal vi løfte blikket og kigge til vores skandinaviske nabolande. Kigger vi på Danmark, Norge, Sverige og Finland har to af landene stor respekt for coaching og bruger det i et væld af sammenhænge, mens de to andre lande har negative fordomme om coaching og slet ikke har udnyttet potentialet endnu.

Det er nok ikke så svært at gætte, hvor Danmark placerer sig i den opdeling. Vi tilhører skeptikerne. Og det ærgrer mig. Ikke kun fordi jeg blandt andet lever af at udvikle teams og ledere (til dels) gennem coaching. Det ærgrer mig faktisk mest af alt, fordi jeg næsten ikke kan bære tanken om alle de issues og alt det potentiale, som coaching kunne løse og forløse, hvis åbenheden var lidt større i danskernes mindset. Jeg får lyst til at ruske i folk. Og bidrage til et paradigmeskifte.

Hvad er coaching og hvad kan det?

”Jamen, der er bare så mange dårlige coaches derude. Jeg har i hvert fald engang hørt om en coach, der stillede de mest tåbelige spørgsmål”, siger folk så af og til. Hvortil jeg blot svarer: ”Det er rigtigt. Der er talentløse mennesker alle steder. Også inden for coaching. Jeg har selv mødt nogle af dem. Men blot fordi du har oplevet en dårlig frisør eller en sløset mekaniker, holder du vel ikke op med at blive klippet eller få repareret din bil?”

Jeg ville ønske, flere spurgte ind til, hvad jeg mener, coaching kan. Og at de spurgte ind til, hvad coaching egentlig er for en disciplin frem for at tro, at de ved det. For det ville jeg elske at svare på. Coaching er en faciliteret og målrettet samtale, hvor jeg stiller spørgsmål, der vækker refleksion. Jeg hjælper med at belyse emner på en måde, der gør, at personer over for mig pludselig indser, hvad der skal til for at komme videre. Han eller hun bliver ganske enkelt motiveret, fokuseret, afklaret og handleparat. Og det kommer alt sammen inde fra dem selv, hvilket er noget mere effektivt end at blive det påduttet af en leder. No offence.

Coaching af teams – er det nu også en god idé?

Jeg har ofte spekuleret over, hvorfor nogle ledere ikke helt har mod på at lade deres teams coache. Og jeg er nået frem til, at det må skyldes en frygt for, hvad coachingen fører til. Og det er her, den største misforståelse ligger. For coachingen fører ikke til det scenarie, som lederen så ofte har oplevet efter et dialogmøde: endnu mere brok, uro, konflikter, skænderier, hovedrysten og frustration. Det er jo netop det smukke ved coaching. Det fører et positivt sted hen. Det dæmmer op for konflikter, mistro, tvivl eller nag. Det får teamet til at se fremad, stå sammen, være konstruktive, tage ansvar og løfte i flok. Og hvilken leder ville ikke ønske det?

Så kære leder, jeg vil gerne opfordre dig til at være en smule mere nysgerrig, næste gang du møder en erhvervscoach. Måske kan du få udvidet din horisont. Og måske kan du endda ende med at få flyttet dit team i den retning, du sådan går og drømmer om. Hvis du altså slår til og booker den teamcoaching!

Recent Posts

Kontakt mig

Interesseret i at vide mere?

Ring og få en uforpligtende snak på

40 44 35 22